TZ: Běh proti předsudkům se blíží. Žlutou stužku si za integraci lidí s trestní minulostí už podeváté připnou stovky běžců. Český běh inspiruje evropské státy.

Praha, 4. června 2024 – V úterý 11. 6. se uskuteční již 9. ročník Yellow Ribbon Run. Stovky běžců se letos postavili za druhou šanci pro táty s trestní minulostí. Další se postaví na akci pro veřejnost, která je zároveň vrcholem ročníku. Závod a doprovodný program Yellow Ribbon Run proběhne v turisticky atraktivní lokalitě Ladova kraje a okolí rybníka Marvánek v Říčanech u Prahy. Do běhu se pravidelně zapojují příznivci ze státních a neziskových organizací a firem, které podporují nejen myšlenku Žluté stužky, ale i zaměstnávání lidí po výkonu trestu. Patronkou dětí YRR je moderátorka České televize Barbora Černošková. V rámci dětského programu bude o děti pečovat spolu s dalšími moderátorkami České televize. Ambasadorem projektu je herec a scénárista Petr Čtvrtníček. O hudební program se postará kapela Gipsy Brothers s Davidem Krausem. Českým během se inspirují také evropské státy, které se účastní akce v Říčanech. První evropské běhy se žlutou stužkou plánují uspořádat organizace z justice a neziskových organizací v Norsku, Chorvatsku, Lotyšsku a Litvě.

Posláním projektu Yellow Ribbon Run je od počátku osvěta a podpora integrace lidí s trestní minulostí.  Zejména odbourávat četné předsudky, dát lidem s trestní minulostí a jejich rodinám druhou šanci na slušný život a přispět tak k prevenci kriminality, snížení recidivy a větší bezpečnosti ve společnosti.

„Muži jsou většinovou vězeňskou populací. V 9. ročníku Yellow Ribbon Run jsme se zaměřili zejména na táty s trestní minulostí a projekty, které jim nabízí přímou podporu, například jak získat lepší rodičovské návyky a neztratit kontakt se svými dětmi,“ říká iniciátorka Yellow Ribbon Run ČR a ředitelka trestní politiky Ministerstva spravedlnosti ČR, Gabriela Slováková.

Před akcí pořádají v rámci každého ročníku samostatné akce pro odsouzené také ve věznicích.

Tzv. virtuální běhy odstartovalo slavnostní zahájení 9. ročníku ve Věznici Bělušice, kterého se zúčastnili zástupci Ministerstva spravedlnosti ČR, Probační a mediační služby a neziskových organizací, které s otci ve věznicích pracují. Do akce se pravidelně zapojuje 25 z 35 věznic v ČR.

Letos zaběhlo a běžet se ještě chystá téměř čtyři sta odsouzených přímo ve věznicích.

Další stovky běžců se zúčastní na akci pro veřejnost 11. 6. 2024. V minulém roce se do běhu registrovalo celkem 800 lidí.

V letošním roce se navíc zúčastní běhu kolem stovky zahraničních běžců. Žlutá stužka roste do Evropy a v rámci bilaterální spolupráce tak vzniká v ČR „hub“, který inspiruje k osvětě i v zahraničí. Českého běhu se zúčastní až sto běžců z celkem dvaceti evropských států. Zapojí se tak například běžci z norské vězeňské služby (Kriminalomsorgen), sdružení evropských probačních služeb CEP (Confederation of European Probation) nebo zástupci mezinárodní sítě Rescaled, které cílí vznik komunitních věznic.

Yellow Ribbon Run 2024

Termín: 11. 6. 2024

14:00 ZAHÁJENÍ PROGRAMU

16:00 REGISTRACE NA MÍSTĚ

16:30 – 17:30 DĚTSKÉ ZÁVODY – registrace na místě zdarma

18:00 ŠTAFETOVÝ ZÁVOD

Místo: Marvánek Říčany

Doprovodný program: výstava, fotokoutek, občerstvení

REGISTRACE ZDE https://www.stopnito.cz/detail-zavodu/693

Virtuální závod YELLOW RIBBON RUN

Termín: 13. 3. 2024 – 11. 6. 2024

Závod: libovolná trasa v lese, v parku, ve městě, 2 nebo 4 km

REGISTRACE ZDE https://www.stopnito.cz/detail-zavodu/693

Videoreport z Yellow Ribbon Run 2023

Kontakt:

Veronika Friebová

PR Manager

Žlutá stužka z. s.

mobil +420 778 457 229

www.yellowribbon.cz